Tämän kylän lapsii

 

Kaksi huippua yhdistyivät! Yksi Suomen arvostetuimmista kansanmusiikkiyhtyeistä, Freija, sekä lahtelaiset huippu-lapsikuorot (Lahden musiikkiluokkien lapsikuorot) tekivät odotetun yhteislevyn, Tämän kylän lapsii.

Idea levyyn syntyi keväällä 2012, kun Lahden musiikkiluokkien kuorot halusivat tehdä ison kansanmusiikkikonsertin ja pyysivät siihen mukaan Freija-yhtyeen. Konsertti oli menestys ja siitä syntyi toive saada samainen konsertti myös levylle. Nyt on levy viimein valmis!

”Tämän Kylän lapsii” on raikas uutuus kansanlauluperinteessä. Freijan soitanta ja sovitukset ovat upeita ja kuorojen laulu soi kirkkaana. Levy koostuu pääosin tutuista kansanlauluista mutta on mukana myös joitain uudempiakin helmiä. Levyllä tutut kansanlaulut on saatu kuulostamaan samaan aikaa sekä perinteisiltä että täysin uudistuneilta.

Freija on yksi tämän hetken arvostetuimmista kansanmusiikkiyhtyeistä Suomessa. Yhtyeen SydänJuurilla -albumi (2011) valittiin Vuoden kansanmusiikkilevyksi sekä palkittiin Emma-patsaalla. Freija konsertoi paljon myös lapsiyleisölle ja mm. Kiekkumaralla -levy (2007) on noussut lapsiperheiden kestosuosikiksi. Freijan muusikot ovat tuttuja myös TV2:n Pikku Kakkosesta.

Lahden musiikkiluokkien kuorot ovat perinteisesti olleet Suomen maineikkaimpia lapsikuoroja. Jokaisella musiikkiluokkien 3.-6. luokka-asteella on oma kuoronsa. Edustuskuoro ”Laulupuu” on ala- ja yläkoululaisista musiikkiluokkalaisista koottu lapsi- ja nuorisokuoro. Laulupuu-kuoro on perustettu vuonna 1977 esittämään vaativan tason kansainvälistä lapsi- ja nuorisokuoromusiikkia niin koti- kuin ulkomaillakin. Kuoro on konsertoinut ja kilpaillut laajasti saavuttaen menestystä ja arvostusta. Kuoron toiminnasta mainittakoon yli kymmenvuotinen yhteistyö Sinfonia Lahden kanssa.

 1. Suutarinemännän kehtolaulu
 2. Vaari tuli talohon
 3. Säkkijärven polkka
 4. Niin minä neitonen sinulle laulan
 5. Toukka tiskaa
 6.  Kylä vuotti uutta kuuta
 7.  Tuku tuku lampaitani
 8. Minä olen Härmän Kankaanpäästä
 9. Kirje kuulle
 10. Kun poijat ne raitilla laulelivat
 11. Kiiriminna
 12. Opettaja ja lapset kaupungissa
 13. Burro Matti
 14.  Sinisiä punasia ruusunkukkia
 15. Mistä koppa kantelohon
 16. On suuri sun rantas autius
 17. Vain pieni kansanlaulu

Arvioita:

Lahden musiikkiluokkien kuoron ja Freijan yhteislevy on raikas ja energinen kokonaisuus, jossa kirkas lapsikuoron sointiväri yhdistyy Freijan taidokkaaseen ja svengaavaan soittoon.

Parasta levyn antia ovat reippaammat kansanlaulut, kuten levyn aloittava Suutarinemännän kehtolaulu ja riemastuttava Kun poijat ne raitilla laulelivat, joihin lapsikuorojen energiset tulkinnat luovat uutta särmää. Levyllä kuullaan myös musiikkiluokkia edustavaa Laulupuu -kuoroa, jonka hiottu pehmeä sointi nousee esiin levyn päättävässä, klassisesti sovitetussa Pienessä kansanlaulussa.

Levy toimii hyvin myös lastenlevynä, välittäen suomalaista lauluperinnettä sujuvasti lapselta lapselle. Laulut on valikoitu teemoiltaan lapsille sopiviksi, mikä kuuluu myös tekstien elävässä tulkinnassa. Perinteisten kansanlaulujen lisäksi kuullaan muutama uudempi lastenlaulu, kuten M. A. NummisenOpettaja ja lapset kaupungissa sekä sydämet sulattava Kirje kuulle.

Sovituksellisesti levy ei varsinaisesti yllätä; instrumenttisovitukset ovat tuttua Freijaa ja lapseikuorot on nostettu ansaittuun päärooliin. Freijalle ja opettajille pisteet onnistuneesta produktiosta – tällaista koulujen ja ammattimuusikoiden välistä yhteistyötä soisi olevan enemmänkin.

Raija Silfverberg

Kansanmusiikki 3 / 2014

KUUNTELE SPOTIFYSSA

TILAA LEVY: freija@freija.fi

<< Takaisin levyihin